Sokan parkolnak szabálytalanul

A kijárási korlátozások enyhítésével megnőtt a szabálytalan parkolások száma a kerületben. Emiatt az önkormányzathoz sok lakossági bejelentés érkezett. A terézvárosi rendőrkapitányság és az önkormányzat rendészeti osztályának járőrei a szabálykövető magatartás erősítése érdekében az elmúlt héten közös ellenőrzési akciót tartottak – olvasható a kerület önkormányzati oldalán

A kerületi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség 12 esetben a járdán parkolással kapcsolatban szankcionált. Sok gépjárművezető parkol annak ellenére a gyalogosok részére fenntartott járdán, hogy a KRESZ ezt nem engedi. Járőreik 4 autósra helyszíni bírságot róttak ki, egy alkalommal pedig a szabálysértőt figyelmeztették.

Dobos Ágnes, az önkormányzat rendészeti osztályának vezetője arról számolt be, hogy a legtöbben a várakozni valamint a megállni tilos táblákat hagyták figyelmen kívül. A közterület-felügyelők az ellenőrzés öt napja alatt 101 alkalommal szabtak ki távolléti helyszíni, 1 esetben távolléti közigazgatási, 4 autóssal szemben pedig helyszíni bírságot. Egy szabálysértő ellen feljelentést tettek, 4 kisebb súlyú szabálytalanságot elkövető autóst figyelmeztetésben részesítettek.

A legtöbben a megállásra és a várakozásra vonatkozó szabályokat hagyták figyelmen kívül

Az osztályvezető hangsúlyozta az ellenőrzés tapasztalatai szerint az autóval közlekedők közül sokan gondolják úgy, nemcsak a parkolási díj fizetése alól, de a KRESZ szabályok betartása alól is mentesültek. Fontos hangsúlyozni, ez nincs így, közlekedni, parkolni változatlanul csak szabályosan lehet.

Mint mondta, a távolléti helyszíni bírságok tanulsága szerint az autó tulajdonosa nem érkezett meg az intézkedés ideje alatt (5-10 perc), ami alapján azt feltételezhetjük, hogy hosszabb időre kívánt szabálytalanul várakozni. Bár az önkormányzat a különböző fórumokon meghirdette az ellenőrzési akciót, mégis nagy számban fordultak elő szabálytalanságok. Sajnos ezt a mindennapjainkban is tapasztaljuk – tette hozzá.

Címlapfotó: Dimény András