Zajlik a finomhangolás a Hunyadi téri vásárcsarnok belső tereinek megújítását illetően

Az aktuális terveket bemutató találkozón a tervezési feladatokat elnyert Archikon építésziroda munkatársai már olyan részletekről egyeztettek az önkormányzat képviselőivel, milyen legyen a falak színe, a burkolatok anyaga vagy a kiszolgálóterek bútorzata.

Ahogyan már több alkalommal megírtuk, az előző kurzus alatti homlokzati felújítást követően hamarosan megújulnak a Hunyadi téri Cziegler Győző-épület belső terei is. A “hamarosan” jó esteben is 1,5-2 évben mérhető, hiszen ugye minden munkafázist közbeszerzés alapján “oszt” ki az önkormányzat – így nyerte el az Archikon is a generáltervezés nemes feladatát. Ez magában foglalja a megvalósításhoz szükséges tartószerkezeti (tartószerkezet vizsgálat; födémek statikai vizsgálata), gépészeti, elektromos, tűzvédelmi és valamennyi szakági tervezést, beleértve az örökségvédelem igényeinek történő megfelelést és a belsőépítészeti kialakítás terveit, melyek mostanra megvalósíthatóság-közeli állapotba kerültek.

Dobos Bence épp azt magyarázza, milyen lesz a Hunyadi tér felőli bejárat
A korábban egyeztetett alapvető szempontokat, melynek alapján elkészültek a belső tér tervei, Nagy Csaba, az Archikon alapítója, vezető tervezője vázolta a legutóbbi egyeztetésen. Ezekben már korábban egyetértés született a tervezőiroda és az önkormányzat között. Célként fogalmazták meg anno, hogy az épület korszerűbb, az árusok számára kényelmesebb legyen és olyan új funkciókkal bővüljön, amellyel a csarnok népszerű közösségi hely lesz a terézvárosiak körében, ahol tematikus, szezonális rendezvényeket lehet tartani. Az oldalhajókban galéria épül, a Szófia utcai részen pedig kinyitják a teret az utca felé, ahol – 30 km/órára csillapított forgalom mellett – teraszok várják majd a vendégeket.

Nagy Csaba a szóba jöhető anyagokat mutatja be a jelenlévőknek
A szerda délelőtti tervbemutatón már olyan részletekről egyeztettek az Archikon tervezői a felújításért felelős Győrffy Máté és a lakosság igényeit felmérő Temesvári Szilvia alpolgármesterekkel, valamint Matus István főépítésszel, illetve az üzemeltetési koncepció készítőjével, Sárdi Dániellel, hogy miként nézzenek ki az elbontható árusítóhelyek, vagyis mobiliák, milyen arányban jelenjen meg az épület arculatát most is meghatározó sárga és zöld szín a belső terekben, hogyan legyenek bebútorozva a kiszolgáló terek, az iroda és a teakonyha, milyen a legpraktikusabb mosdókialakítás. Az erre vonatkozó terveket az Archikon részről Dobos Bence mutatta be – a családias hangulatú egyeztetés során nyilvánvaló volt, hogy a csarnok mindenkinek szívügye. Győrffy Máté és Matus István főként a szakmai szempontokat és a költséghatékonyságot figyelembe véve véleményezte az amúgy igencsak tetszetős látványt, míg Temesvári Szilvia az árusok, a vásárlók vagy a közösségi irodába majdan beköltöző civilek helyébe képzelve magát javasolt még az eddiginél is használóbarátabb változtatásokat. Csak hogy a csarnokban, ha elkészül, mindenki minden funkcióban otthon érezhesse magát.

Terézváros Önkormányzata