Nőnap Terézvárosban: szobrot állítunk Dajka Margitnak


Terézváros önkormányzata  a hosszúlépés.járunk? városi séta szervező cég kezdeményezésére állítja fel a VI. kerület első női szobrát. A szobor a halhatatlan Dajka Margitnak, a legnagyobb magyar tragikomikának, mindenki Bors nénijének állít majd emléket.


Dajka Margit nagyváradi rikkancsból lett a 20. század legnagyobb magyar színházainak, legemlékezetesebb filmjeinek szereplője. A siker nem kábította el, ott volt a fronton, hogy katonákat segítsen, és ott vonult 1956-ban is a tüntető tömegben. Budapesti életének jelentős részét a terézvárosi Lovag utcában töltötte.


Dajka Margit csak egy azok közül a fontos nők közül, akikre méltatlanul kevés figyelem irányul, ha új közterület elnevezéséről, vagy épp új szobor, emlékmű állításáról van szó. A női alakok megmutatását mind a kerület vezetése, mind a hosszúlépés.járunk? csapata szívügyének tekinti. 


,,Ezzel a projekttel egyfelől szeretnénk egy több évtizedes elmaradást pótolni, másfelől szeretnénk hasonlóra ösztönözni más önkormányzatokat is. Hiszek abban, hogy érdemes kicsiben is elkezdeni, hogy aztán egyre növekedhessen a női utcanevek, szobrok száma. A megvalósításban pedig remek partnerre találtunk a hosszúlépés.járunk? csapatában, akik velünk lesznek a projekt kezdetétől a végéig, segítve minket háttéranyagokkal, javaslatokkal”

– részletezte a terveket Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.


,,A hosszúlépés.járunk? csapatával először 2019. március 8-án hívtuk fel a budapestiek figyelmét arra, milyen kevés olyan női szobor van Budapesten, amely nem névtelen táncoslányt vagy tavasztündért ábrázol, hanem olyan magyar nőnek állít emléket, akiről munkássága miatt sosem szabad elfelejtkeznünk. Négy éve papírszobrokat állítottunk, ma pedig annak örülünk, hogy Dajka Margitnak, aki mind művészként, mind magánemberként példa lehet a következő generációk számára, hamarosan emlékművet állíthatunk egykori otthonában, Terézvárosban”

– tette hozzá Koniorczyk Borbála, a hosszúlépés.járunk? társalapítója.


Az emlékmű tervezését a terézvárosi önkormányzat a hosszúlépés.járunk? koordinálásával nyílt pályázaton hirdeti meg hamarosan annak reményében, hogy a következő nőnapon Jókai, Ady, Balassi, Liszt, Radnóti mellett már Dajka Margit szobra is látható lesz a kerületben.