6SZIN – PROGRAMAJÁNLÓ

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-igvezette a naplóját.

Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.” A bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben vált felnőtté, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben igyekezett derűvel szemlélni az életet, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek saját családját is érintették. A leendő írónő hol kacagtató humorral, hol szívszorító iróniával mesél barátairól és szerelmeiről, kíméletlenül elemzi saját magát, miközben a háttérben végig ott ketyeg a világtörténelem kegyetlen órája.


Janikovszky János, Janikovszky Éva fia nemrég elárulta, milyen érzés az édesanyját megszemélyesítve látni a színpadon.

„Keveseknek adatik meg, hogy tudják, mit gondolt az anyjuk kiskamasz korában. Nekem lehetőségem volt megismerni, milyen volt anyu tizenkét és tizennyolc éves kora között, mit csinált, kibe volt szerelmes, mit gondolt a tanárairól vagy egyáltalán a körülötte zajló történelemről. A darabot nézve úgy éreztem, mintha a lány a színpadon a lányom lenne, nem pedig az anyám. Annyira cuki, annyira olyan, amilyennek a gyerekeimet szeretném látni. Szóval tökéletesen megtestesíti azt a világlátást, amit ma én igyekszem átadni a gyerekeimnek. Ez egészen elementáris élmény. Eddig ötször láttam a darabot, ötödször is folyt a könnyem az utolsó tíz percben.
Nem tudom úgy végignézni, hogy ne sírjak. Nagyon mélyre megy.”

A Keresztes Tamás rendezte előadásban Sodró Eliza játssza a fiatal írónőt, lehengerlő játékát április 21-én, május 3-án és május 18-án lehet megcsodálni a 6SZIN-ben.
Janikovszky Éva eddig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján készült az Az úgy volt…
című produkció, melyben először látható a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge,
legközelebb április 27-én, a 6SZIN-ben. Aki pedig május 11-én szeretné megnézni ezt a gyerekeknek
is szóló darabot, még nagyobb tapsra számíthat, hiszen az lesz a 75. előadás, melyet Szilágyi Bálint
állított színre.