Harminc éves a Kalyi Jag Nemzetiségi Iskola

A fővárossal, a kerülettel, támogatóival, tanáraival és tanulóival közösen ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját péntek délelőtt az 1994-ben a Felső erdősorról indult, de közel húsz éve már a Bajza utca elején székelő Kalyi Jag roma nemzetiségi iskola.

Az ünnepségen volt minden, ami egy születésnapba csak belefér: köszöntő beszédek, falatozás, zene, tánc, irodalmi műsor, roma és magyar himnusz, no és persze ajándékozás is. 

Az eseménynek a csökkentett létszámú Kalyi Jag együttes előadása adta meg az alaphangját: először a szerb Žarko Jovanović által szerzett roma nemzeti himnuszt, majd a magyar himnuszt énekelték el. Ez a kezdő gesztus egybecsengett mindazzal, amit az együttes- és iskolaalapító Varga Gusztáv alapvető célként határozott meg: az iskolának egyik legfontosabb küldetése, hogy a Magyarországon, illetve az Európai Közösségben élő romaság saját önazonosságában, nemzetként, ugyanakkor a magyar nemzet alkotójaként élhessen. Hogy ne kényszerüljenek olyan dilemma elé, amit az egyik itt tanuló gimnazista, Kiss Virág saját versében így fogalmazott meg:

“Mentális forradalom szívem két partján: cigány vagy magyar, döntsek, mert ezt mondják…”

Elolvasom a teljes cikket