Engedélyhez kötik az e-rollerek utcai tárolását

Az e-rollerek utcai tárolásának szabályozásáról, valamint a Nagymező utcai ,,zughotel” ügyének vizsgálatáról is döntött január 30-ai ülésén Terézváros képviselő-testülete.

Február 1-jétől közterület-használati engedélyhez kötötte az e-rollerek utcai tárolását a képviselő-testület. Az intézkedéssel a képviselők a közlekedők biztonságát, az itt lakók érdekeit, valamint az utcaképet védik.

Számos lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz arról, hogy a zömében turisták által használt e-rollerek gyakran hevernek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál.  A rollerezők pedig vagy a járdán kerülgetik a gyalogosokat, vagy saját magukat is veszélyeztetik az úttesten, az autók között. Ráadásul a VI. kerületben többségében rendkívül szűkek az utcák, a biztonságos rollerezés feltételei ezért nem adottak.

Az ülésen elhangzott, hogy támogatandó minden zöld megoldás, amely csökkentheti a városi szennyezést, fontos, hogy legyenek az autós közlekedésnek környezetkímélő alternatívái, de az e-rollert ma Budapesten elsősorban nem az itt élők használják az autózás kiváltására, hanem a turisták a közösségi közlekedés és a gyaloglás helyett. Ráadásul az e-rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy semmivel nem kompenzálják az okozott károkat, nem adnak vissza semmit a kerületben élőknek.

Itt elolvashatja az önkormányzati ülés teljes szövegét