A szlovén kormány mozgáskorlátozást vezetett be több városban a tervezett tiltakozások miatt

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Miután újabb tömeges tiltakozásokat jelentettek be a kormány és az általa hozott járványügyi intézkedések ellen Szlovéniában, a kabinet keddre és szerdára, az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó idejére Ljubljana egyes területein, Bledben és Brdo pri Kranjuban korlátozza a szabad mozgás, illetve tartózkodás lehetőségét – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) hétfőn.

    Zoran Stevanovic, a Resni.ca nevű szlovén polgári mozgalom vezetője hétfőn közölte: újabb tömeges kormányellenes tüntetésre készülnek, lehetséges útlezárásokat is terveznek. A múlt szerdán, a párt által meghirdetett nagygyűlésen Ljubljanában a tüntetők egy időre leállították a forgalmat a belvárosban. A rendőrség vízágyukat vetett be a tömeg feloszlatására.


    A kormány ezért aktiválta a rendőrségről szóló törvény 9. cikkelyét, amely kimondja: a közrend súlyos megsértése vagy annak valószínűsége esetén a belügyminiszter javaslatára a kabinet elrendelheti, hogy a hatóságok bizonyos területeken, nyilvános helyeken korlátozzák vagy teljesen betiltsák a szabad mozgást és a tartózkodást.


    Az intézkedés legfeljebb hét napig lehet érvényben, és megszűnik, amint az indokok is okafogyottá válnak.
    Szlovénia függetlensége óta először aktiválta kormány a jogszabály ezen cikkelyét – mutatott rá a helyi sajtó.

Külföld Hírek a nagyvilágból

 • Bob Woodward: Donald Trumpnak hatalmas politikai ereje van
  by MTI on 2021.10.12. at 14:13

  Bob Woodward: volt elnöknek még sosem volt akkora politikai ereje, mint Donald Trumpnak. Soha, egyetlen volt elnöknek sem volt még akkora politikai hatalma, mint Donald Trumpnak, köszönhetően a republikánusok “engedelmességének” – jelentette ki Bob Woodward, a Watergate-botrányt kollégájával együtt leleplező amerikai újságíró-író a CNN amerikai hírtelevíziónak amerikai idő szerint hétfőn éjjel adott interjújában.     A leginkább a Carl Bernsteinnel együtt majdnem fél évszázada The post Bob Woodward: Donald Trumpnak hatalmas politikai ereje van appeared first on Külföld.

 • Lemondott Kurz
  by MTI on 2021.10.10. at 12:59

  Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán.     Utódjaként Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolta.    Kurz egyben bejelentette, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét az osztrák parlament alsóházában (Nationalrat). Közölte, hogy megtartja pártvezetői tisztségét is.     Sebastian Kurz ismételten hangsúlyozta, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, The post Lemondott Kurz appeared first on Külföld.

Érdekel minket az ön véleménye is