Deutsch Tamás: foglaljon állást a terézvárosi polgármester az uniós felsőoktatási programok ügyében!

Nyílt levélben szólítja fel Soproni Tamás terézvárosi polgármestert, a Momentum politikusát Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke és Kovács Balázs Norbert, a Fidesz terézvárosi szervezetének elnöke, hogy foglaljon állást: támogatja-e pártja álláspontját az uniós felsőoktatási és kutatásfejlesztési programok ügyében.

    A Facebookon vasárnap közzétett nyílt levél szerint a polgármester két momentumos párttársa, Donáth Anna és Cseh Katalin EP-képviselők „szégyenteljes” kezdeményezésére az Európai Parlament baloldali többsége a magyar hallgatók, kutatók és oktatók törvénytelen jogfosztásának fenntartása mellett döntött. A momentumos politikusok kezdeményezésére ugyanis a magyar hallgatók, kutatók és oktatók továbbra se vehetnek részt az uniós felsőoktatási és kutatásfejlesztési programokban – fogalmazott Deutsch Tamás és Kovács Balázs Norbert.
    A politikai akció szándékosan és ismételten árt a magyar hallgatók százezreinek, magyar kutatók és tanárok tízezreinek, köztük terézvárosi hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak is – hangsúlyozták.
    Deutsch Tamás és Kovács Balázs Norbert kiemelte: Soproni Tamás az egyetlen polgármesteri pozíciót betöltő momentumos politikus, aki egyúttal meghatározó tagja a Momentum pártelnökségének is.
    Ezért felszólítják, hogy haladéktalanul foglaljon állást: „momentumos pártemberként pártja szégyenteljes és súlyosan diszkriminatív álláspontját támogatja, vagy terézvárosi polgármesterként a terézvárosi hallgatók, kutatók és oktatók mellett áll, és nyilvánosan elhatárolódik a Momentum szégyenteljes álláspontjától”.
    A nyílt levélben azt kérik, hogy Soproni Tamás az érdemi választ kikerülve ne kezdje el „szajkózni azokat a már unalomig agyonismételt dollárbaloldali mantrákat”, amelyek szerint a döntés hátterében a Magyarországgal szembeni állítólagos jogállamisági problémák állnak.


    „Feltéve ugyanis, de meg nem engedve, hogy ezeknek a jogállamisági kifogásoknak bármilyen valóságalapja is lenne, akkor is nyilvánvalóan jogellenes, hogy Brüsszel megfosztja a magyar hallgatókat, oktatókat és kutatókat az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvételtől”

– írta nyílt levelében a Fidesz választókerületi elnöke és terézvárosi szervezetének elnöke.

MTI